רבים מאיתנו שוכרים דירות ולא תמיד מפוקסים על מה כדאי לשאול ואיזה דברים צריך לבדוק.
אז לכבוד כל השוכרים והשוכרות הכנו צ'ק ליסט, שתוכלו לקחת איתכם לדירה הבאה.
ברשימה תמצאו משימות והמלצות שנאספו מניסיון של אחרים וחוכמת ההמונים.
נשמח לשמוע את דעתכם על ההסברים והאם מובן. אם יש לכם עוד תובנות שכדאי להוסיף, אל תהססו וכיתבו לנו כדי שנעדכן את הרשימה.
אם יש לכם מכרים, חברים ומשפחה שזקוקים לצ'ק ליסט כאמור תעבירו אליהם.
אז הנה הצ'ק ליסט
מה כדאי לבדוק כשרוצים לשכור דירה?
קודם כל תזכרו למה אתם שוכרים דירה ומה אתם מחפשים.
אנחנו מחפשים דירה, שתאפשר לנו איכות חיים, בהתאם לתקציב שלנו ותהיה במקום טוב, נוח ובטוח.
ברגע, שיש את המטרה מול העיניים אז אפשר לגשת לביצוע המשימות. לאחר, שנאסוף את הנתונים בכל אחת מהמשימות מטה, נוכל להבין עד כמה הדירה ממלאה אחר התנאים שיש במטרה שהצבנו.
והנה המשימות שיש לבצע והשאלות שיש לשאול בבואנו לשכור דירה:
1.חשוב להיות עם צ'ק ליסט כשהולכים לדירה וככה לאסוף את הנתונים.
2.מתווכים לעומת מציאת דירה באופן עצמאי (ללא תיווך).
ניתן למצוא דירות להשכרה במגוון דרכים. ניתן לאתר אותן בחינם דרך אתרי אינטרנט, מדיה חברתית ולוחות מודעות. בנוסף, אפשר להיעזר בחברים ,מכרים, קולגות ומשפחה ולבקש מהם לברר עבורכם האם יש דירה שמתפנה בקרוב. תנסחו להם פניה שהם יכולים להפיץ ולעזור לכם לאתר דירה בהתאם להעדפותיכם. תציינו להם באיזה ערים תרצו להתגורר, מה מספר החדרים הדרוש לכם, מה הריהוט והמכשירים החשמליים שחשוב לכם שיהיו בדירה וכדומה.
תבקשו עזרה וכך הרבה פעמים תקצרו את התהליך ותמצאו דירה מתאימה.
בנוסף, אפשר להיעזר במתווכי נדל"ן. המתווכים מפרסמים ומטפלים בהשכרה עבור בעלי הדירות וניתן לעבוד מולם, תמורת תשלום.
כמו בעבודה עם כל ספק שירות או מוצר, תדאגו לוודא מראש ובכתב מה העלויות של המתווכים. אל תסכימו ללכת לראות דירה לפני, שהמתווכים פירטו לכם בדיוק על מה התשלום וכמה הוא. בחלק מהמקרים, המתווכים יבקשו שכר דירה של חודש אחד, אם תבחרו לשכור את הדירה שהם הראו לכם. היו מקרים מועטים שבהם אנשים נדרשו לשלם על כך שהראו להם את הדירה וזה פחות מקובל בישראל.
3.בדיקת תשתיות ומלאי בדירה.
לבדוק שכל התשתיות עובדות (חשמל, מיים, גז, כבלים, טלפון) ושמכשירי החשמל והמתקנים השונים תקינים ולא שבורים או סדוקים.
למשל:
-
האם הזרימה בברזים חלשה/מספיק טובה.
-
האם מכשירי החשמל עובדים, כבלים/חוטים, מתגים, שקעים, ארון חשמל הכל מסודר ובטוח ושלא מסכן אותנו אין כבלים /חוטים חשופים
-
האם הדלתות, מנעולים תקינים?
-
האם יש כתמי צבע על התקרה/קירות (עובש? סימנים של רטיבות?) תבדקו רטיבות ליד החלונות. לגעת בקירות.
-
לשאול את הדייר הקודם כיצד נהגו בעלי הדירה במקרה של תקלות וקלקול במכשירי החשמל, דוד מים ובמערכות המים, חשמל, גז ועוד. האם מרגע שהדייר הודיע לבעלים, הוא דאג לתקן בזמן סביר את המכשירים כאשר התקלקלו ?
4.בדיקת הסביבה – האם השכנים והשכונה מתאימה למטרות שהגדרתם
שכן שמרעיש בשעות היום/לילה, שכונה עם רמת פשע גבוהה, מפגעי ריח, שיפוצים נרחבים – כל אלה ועוד יכולים לשבש את איכות החיים ולפגוע במטרה שהגדרתם.
-
האם הבניין והשטחים הציבוריים והסביבה נראים מטופחים, שמורים, נקיים, הכל מואר או שהבניין מוזנח, השטחים הציבוריים מלוכלכים, אין תאורה מספקת והאוירה נתפסת כפחות בטוחה.
-
אם משהו לא מרגיש טוב, תקשיבו לאינטואיציות שלכם ואל תחיו שם.
-
כדאי לבקש לדבר עם הדיירים הקודמים בדירה ולשאול האם נהנו לגור שם ? למה הם עוזבים? האם יש להם תלונות/אזהרות על בעלי הבית? על השכנים? על השכונה?
-
להרבה בניינים יש ועד בית. אלה הם נציגי הדיירים שבדרך כלל מתנדבים לתפקידם והם מכירים היטב את הבניין וההיסטוריה שלו וכדאי לשוחח עימם ולבדוק האם הם ממליצים על השכונה/ על הבניין/ האם הכירו את הדייר הקודם? האם הדיירים בבניין מתחלפים? והאם היו בעיות תשתיות שיש לפתור? האם יש תוכניות לפינוי בינוי /שיפוצים בקרוב? מה שאומר רעש אבק ולכלוך, האם הם מכירים את בעלי הבית המשכירים?
-
כדאי ללכת ולראות הדירה בכמה הזדמנויות שונות כך שתראו את הסביבה ביום חול רגיל בשעות היום, בשעות הלילה וגם בשישי-שבת כששקט. כך תוכלו לגלות האם יש שכנים בעייתים או שהשכונה בעייתית.
5. לבדוק מה העלויות שקשורות לדירה – כולל הכל ולא רק שכר דירה.
-
מהו שכר הדירה, מהי הארנונה (מס עירוני דו-חודשי), מהי עלות השימוש במים, חשמל, גז, כבלים, ועד בית. יש לבדוק זאת מול הצריכה בפועל של הדייר הקודם כיון שאז יש את העלויות העדכניות (גם בעל הבית יוכל לדווח על כך וכך גם השכנים שעימם תשוחחו)
-
ועד הבית אוסף כספים מדי חודש והם משמשים לתיחזוק ושימור של המתקנים המשותפים כמו מעלית, ניקיון המדרגות המשותפות, גינון ועוד.
-
מה העלויות החד פעמיות שיש לקחת בחשבון כולל הובלה, דמי תיווך וצביעה.
6. לבדוק את הסכם השכירות לפני שחותמים, לתקן בו את הדרוש ולהכיר את בעלי הדירה.
-
יש לקבל הסכם שכירות בכתב. לא לחתום עליו ולהסביר שאתם מעוניינים לקרוא אותו בשקט.
-
במקביל תיעזרו בעוד אנשים שאתם סומכים עליהם ותבקשו מהם לקרוא את ההסכם ולהביע את דעתם. תמיד טוב שיש עוד עין שבודקת ורואה דברים שאנחנו פספסנו ומוסיפה מהניסיון שלה.
-
אחרי שאספתם את ההערות, תבינו מה צריך לתקן בהסכם ומה לא מקובל עליכם. אל תחתמו על ההסכם לפני שהוספתם תיקונים על פי ההערות ותוודאו שבעלי הדירה מבינים וחותמים על ההסכם המתוקן.
-
חשוב לשאול ולוודא שבהסכם השכירות כתוב מהו שכר הדירה ומה הוא כולל. האם יש לשלם בנוסף לו ארנונה, מים, חשמל, גז, כבלים, ועד בית
-
בעלי הדירה יפרטו בהסכם את מכשירי החשמל, הריהוט והתשתיות שיש בדירה וידרשו מכם לחתום עם תחילת תקופת השכירות שאתם מקבלים אותם תקינים ושלמים. תוודאו שאכן זה המצב ושהכל תקין ולא שבור. אם מצאתם שזה לא המצב, תדאגו לכתוב בהסכם שמכשיר/ריהוט/תשתית מסוימים לא תקינים ושבעל הבית מודע לכך שעליו לתקן בהקדם ושיחתום על כך.
-
חשוב לשאול את בעל הבית מה קורה בפועל אם משהו מתקלקל, נשבר, או שיש רטיבות . תוך כמה זמן הוא יגיע וידאג לפנות לבעלי מקצוע ולתקן. חשוב שנשאל על התהליך עצמו ונתאם את הציפיות. האם הבעלים מקבל את ההודעה מאיתנו כשוכרי הדירה ואז הוא זה שיקרא לבעלי מקצוע וידאג לתיקון או שאנחנו יכולים לקרוא לבעלי מקצוע והוא זה שיתאם איתם לגבי השירות ויהיה אחראי על התשלום. חשוב שהתהליך יהיה כתוב וברור בהסכם.
-
חשוב לוודא שיודעים מה התנאים ליציאה מוקדמת לפני תום תקופת השכירות. פעמים רבות בעלי הדירה ידרשו קנס מסויים על כך ו/או יתנו את היציאה במציאת דייר חלופי שמקובל עליהם ועל שאר הדיירים.
-
חשוב שיהיה רשום בהסכם מתי בעלי הדירה יכולים לבוא לבקר בה או להראותה לדיירים חדשים. נכון לומר, שזהו רכושו היקר של בעל הדירה וזכותו המלאה לבדוק את המצב ואת קיומו של הסכם השכירות. עם זאת, על בעל הדירה לאפשר לשוכר, זמן סביר להתארגנות וסידור של הדירה וניקיונה בטרם יגיע לביקור. לכן, הודעה מראש של כמה ימים תאפשר לשוכר לקבוע מועד נוח מבחינת מקום עבודתו. כך, יפנה את הזמן הראוי לארגון הדירה ולהכנתה לקראת ביקורו של בעל הבית. חשוב מאוד לדרוש ולכתוב בהסכם שבעלי הדירה יוכלו להגיע רק אחרי תיאום מראש של כמה ימים לפחות. אל תחתמו על הסכם שכתוב בו שבעל הבית יכול להתייצב בהתראה של שעות ספורות. קביעת זמן התראה קצר מדי, מהווה חוסר התחשבות בשוכר ואי מתן זמן מספק להתארגנות מתאימה.
7.התאמת הדירה לתקציב החודשי שלכם
חשוב להתאים את הדירה לתקציב שלכם.
אם לדוגמא השכר שלכם הוא 8,000 ש"ח ברוטו תזכרו שזה לא הנטו שנכנס לכם לבנק. למעשה משכר כזה יישאר לכם אחרי כל ההורדות מיסים, ביטוח לאומי, דמי בריאות ופנסיה כ 7,000 ₪ נטו.
שכר הדירה והתשלומים הנובעים מהשימוש בדירה כולל ארנונה, חשמל, מים, גז וועד הם רק חלק מההוצאות שיהיו לכם.
אתם צריכים לחשב כמה יעלו לכם רכישות מזון וקצת בתי קפה (2,000 ₪ לחודש) ולתכנן הוצאות על קופת חולים, תקשורת ותחבורה, בילויים, בגדים, מתנות, חופשות ועוד.
כלל האצבע הוא לשכור דירה שעלות השימוש בה היא עד 30%-35% מהנטו שלכם ולא יותר.
כל בחירה אחרת, יכולה להביא לבעיה תזרימית בהמשך. אלא אם כן, יש לכם חסכונות גדולים בצד, שמהם אתם יכולים למשוך ולממן כך את המחייה השוטפת.
למעשה זה כלל טוב לחיים לפני שנכנסים לכל הוצאה כולל שכירות. כלומר, חשוב לדעת מה התקציב שלנו וכמה הוצאות צפויות לנו. בצורה כזו, נדע קדימה אם יש לנו מספיק כסף כדי לכסות את המחייה השוטפת והאם אנחנו יכולים להרשות לעצמנו את הדירה או לא.
8.שונות
-
לאיזה כיוון הדירה פונה? אם היא פונה לדרום היא תהיה מוארת במשך כל היום. אם היא פונה לצפון היא תהיה חשוכה ברוב שעות היום ותהיה קרה בחורף. אם הדירה פונה למזרח היא תהיה מוארת וחמה בבוקר וחשוכה בערב. אם הדירה פונה למערב היא תהיה חשוכה בבוקר אך מוארת וחמה בערב
-
אם אין לכם רכב חשוב לגור ליד מקום עם תחבורה טובה וזמינה.
-
חשוב לקבל את כל המידע על בעל הבית המשכיר כולל :שם מלא, כתובת, כל הטלפונים והמייל. בעזרת הנתונים אפשר לבדוק מה כתוב עליו במדיה החברתית וגוגל. האם יש עליו תלונות? האם הוא נוהג לתבוע הרבה בבתי משפט?
-
אפשר לברר האם זו באמת הדירה שלו? על פי הכתובת ניתן למצוא את הגוש והחלקה של הדירה ולהזמין תמורת 15 ₪ נסח מהטאבו (רישום המקרקעין בישראל).
-
קרו מקרים לא נעימים בהם הותקנו מצלמות נסתרות בדירות שכורות ומומלץ לבדוק את הנושא למצוא ולנטרל את המצלמות האלה. תוודאו שלא מצלמים או שומעים אתכם ומפירים לכם את הפרטיות.
-
לפעמים בעלי הדירה מכניסים סעיף שכבר מסכם את ההעלאה של שכר הדירה לשנה הבאה. לעיתים, מדובר בהעלאה נמוכה של כמה אחוזים בודדים וחלק מהשוכרים יעדיפו להקטין את אי הודאות ולדעת מראש את העלות כך שיוכלו לתכנן את התקופה הבאה והיה והדירה תתאים להם גם בהמשך.
הרחבה נוספת למתעניינים
אתר כל זכות כתב על הנושא של שוכרי דירות וכדאי להיעזר בו.
והנה קישור לאתר שעוסק בשכירות ארוכת טווח בפיקוח ממשלתי
שכירות ארוכת טווח בפיקוח ממשלתי
והנה עוד נושא חשוב על ביטוח דירה שכורה
שוכרים דירה? חברת הביטוח עלולה לתבוע אתכם.
המון שוכרים לא יודעים שיש עוד צד שהם צריכים לקחת בחשבון מלבד בעלי הבית.
ברור להם שהם אחראים לשמור על מצבו של הנכס כפי שקיבלו אותו ביום הכניסה.
הם חותמים על הסכם שכירות שמפרט את שכר הדירה, התקופה של השכירות, הזכויות והחובות שלהם.
אבל מה שהם לא יודעים זה שיש עוד גוף שנמצא ברקע.
מאחר ודירה זה נכס שמחירו גבוה וקיים סיכון מסוים שהוא יינזק
בעלי הדירה שמעוניינים לכסות את עצמם מפני סיכונים ינהגו נכון אם ירכשו ביטוח דירה מסוג מבנה (פוליסת ביטוח מבנה)
כך בעלי הדירה יקבלו פיצוי במקרה ויגרם נזק למבנה מסיבות כגון: שריפה, נזילות, פיצוץ, רעידת אדמה ועוד.
אז מה הבעיה? איך זה מסכן בדיוק את השוכרים?
במידה ונגרם נזק למבנה הדירה עצמה
בעל הדירה שביטח את המבנה יפנה לחברת הביטוח ויבקש לקבל פיצוי כך שיוכל לתקן את הנזק ולהשיב המצב לקדמותו.
חברת הביטוח תבדוק האם הוא זכאי לפיצוי והאם קרה מקרה של נזק למבנה שבאמת מכוסה באמצעות הפוליסה
ברגע שחברת הביטוח תקבע שאכן נגרם נזק כאמור, היא תעביר לבעל הבית את הסכומים שנקבעו ושדרושים לתיקון הנזק למבנה.
מייד לאחר העברת הסכום, חברת הביטוח תבדוק האם היא יכולה לתבוע צד אחר שגרם לנזק.
מהלך זה נקרא תביעת שיבוב/תחלוף.
כלומר, חברת הביטוח תחפש ממי להיפרע ולכסות את הסכום שהיא הוציאה מכיסה.
והיה ויש שוכרים בדירה, הרי שבמידה ונגרם נזק לדירה, בין אם ברשלנות ובין אם בנסיבות שלא קשורות לשוכרים
יתכן שחברת הביטוח תבחר לתבוע את השוכרים ותדרוש מהם להחזיר לה את הסכומים ששילמה לבעל הבית.
אם הנזק הוא בדירה עצמה ו/או בדירות סמוכות מדובר בהוצאות כלכליות משמעותיות וסיכון לשוכרים.
נכון שלא כל יום קורה נזק אבל בכל זאת
נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה חושפים כי בכל שנה נפרצות כ-27,000 דירות בישראל
בנוסף, לעיתים קורות שריפות, נזילות מיים ולכן זה לא דימיוני לומר שיכול להיגרם נזק למבנה ולדירות הסמוכות לו.
אז מי אמור לשלם על ביטוח דירה שכורה?
מצד אחד מקובל כי בעלי הדירה ירכשו ביטוח מסוג מבנה וחשוב שיכניסו לפוליסה את שם השוכרים לאותו ביטוח שהם רכשו.
כדי שחברת הביטוח תוותר על הזכות לתבוע את השוכרים יש לציין בפוליסה את שמותיהם המלאים של כל השוכרים,
עם מספרי תעודות זהות ושחברת הביטוח תוסיף אותם לסעיף אחריות צולבת /ויתור על זכות שיבוב.
בנוסף, יש לחזור על הרישום של פרטי השוכרים כל שנה משום שביטוח דירה פג תוקף מדי שנה.
טיפ! תדאגו להכניס את הדרישה הזו להסכם השכירות.
כך תדעו שבעל הבית מתחייב לרכוש ביטוח דירה מסוג מבנה וכן מתחייב לציין את שמכם המלא ופרטיכם
וכי ביקש מחברת הביטוח לותר על זכות השיבוב נגד השוכרים ואם לא עשה כך הוא יישא בעלויות ובנזקים שיגרמו לכם.
כמו כן, במידה ויש תכולה בדירה חשוב שבעלי הדירה ירכשו בנוסף, ביטוח דירה מסוג תכולה
ביטוח התכולה יאפשר הגנה על רכושו של בעל הבית ויפצה אותו במידה ונגרם לו נזק ממקרה שמכוסה בפוליסה.
גם בביטוח זה יש לדאוג לרישום שמות השוכרים ולהוסיפם תחת סעיף אחריות צולבת/ויתור זכות השיבוב.
במקביל על השוכר שרוצה להגן על עצמו ועל משפחתו מפני נזקים הקשורים לדירה, כדאי לרכוש שני סוגי ביטוחי דירה נוספים
א. ביטוח דירה מסוג "תכולה" – ביטוח התכולה יאפשר הגנה על רכושו של השוכר המצוי בדירה ויפצה אותו במידה ונגרם לו נזק ממקרה שמכוסה בפוליסה.
ב. ביטוח דירה מסוג "כיסוי צד ג'" – המכסה נזקי גוף ונזקי רכוש שנגרמים לצד שלישי שנמצא בבית
ביטוח זה מונע מצב עתידי שבו השוכר יאלץ לשלם מכיסו סכומים גבוהים במיוחד כפיצוי.
למשל לאורח או בעל מקצוע שנפלו ונפצעו, או שנזק מסוים קרה בתחומי הדירה והוא התפשט ופגע בדירות הסמוכות וכו'
אז מה עושים?
יש לבדוק עם בעל הדירה האם יש ביטוח מבנה לדירה ואם יש תכולה ששייכת לבעלי הבית אז גם לבדוק שיש ביטוח דירה מסוג תכולה .(ממש קל היום לבדוק בהר הביטוח או דרך סוכני הביטוח של בעל הבית)
אם יש ביטוחים כאמור אז יש לבדוק האם יש גם צד ג'
ואז לבקש מבעל הדירה להוסיף אחריות צולבת כלפי השוכרים זה אמור להיות בחינם. (לרשום את שמכם כשוכרים בפוליסה שלו)
חשוב להוסיף להסכם השכירות משפט לפיו בעל הבית מתחייב לרכוש ביטוח דירה מסוג מבנה (ואם יש תכולה ששייכת לו אז גם ביטוח תכולה) תוך ויתור על זכות השיבוב כלפיכם כשוכרים
וכן לציין את שמכם המלא ופרטיכם בפוליסה.
יש להוסיף התחייבות של בעל הבית שבמידה ולא עשה כך הוא לא יפנה אליכם לתשלום פיצוי בגין נזק למבנה אלא אם הנזק נגרם אך ורק בשל פעולה שאתם אחראים לה
כמו כן, כדאי להוסיף שהוא מתחייב שאם ערך ביטוח המבנה ו/או תכולה אך לא הוסיף את שמותיכם באחריות צולבת וחברת הביטוח פנתה אליכם בתביעת שיבוב הוא יישא בעלויות ובנזקים שיגרמו.
אם יש בעיה עם בעל הדירה והוא לא כל כך משתף פעולה או לא יודע איך לסייע לנו בנושא
חשוב מאוד מאוד לעשות לפחות ביטוח מינימאלי בעלות של כמה מאות שקלים בודדים לשנה הכוללים כיסוי לתכולה שלנו (השוכרים) וביטוח צד ג' וכך לפחות נגן על עצמנו מפני חלק מהמקרים.
חשוב לדעת שעל כל שוכר לבטח עצמו ואין להסתפק בביטוח על שם שוכר אחד.
כדאי מאוד להיעזר בסוכני ביטוח שאתם סומכים עליהם וקבלתם עליהם המלצה (מההורים/מכרים/חברים/וכו')
תכתבו לסוכנים : (ככה הכל יהיה מתועד ויהיה קל לעקוב אחר הביצוע)
שלום רב,
נשמח אם תוכלו לסייע לנו בנושאים הבאים:
בתאריך ??? אני ועוד כמה שותפים ניכנס כשוכרים לדירה ב??? (עיר/שם ישוב).
אנו מעוניינים להגן על עצמנו מפני חשיפה לסיכונים שנוגעים לדירה וזקוקים לביטוחים.
א.
לגבי ביטוח המבנה והתכולה – תוך כמה זמן אפשר לוודא שהמשכיר אכן הכניס סעיף שנקרא "ויתור זכות השיבוב/אחריות צולבת" כלפינו השוכרים
האם יש פתרון אחר אם בעל הבית לא מוכן לבטח את המבנה/תכולה?
ב.
לגבי תכולת הדירה (שלנו)
אנו מעוניינים לרכוש פוליסת תכולה הכוללת כיסוי צד ג' – שמקנה הגנה מפני נזקי רכוש או גוף למבנה או בני אדם שאינם גרים בדירה.
אם התכולה שלנו היא בשווי של ? ש"ח מה העלות החודשית (כולל צד ג')?
אם התכולה של בעל הבית היא בשווי של ? ₪ מה עלות החודשית (כולל צד ג)?
אנו יודעים שאם יש תכשיטים או שעונים יקרים אז חייבים היערכות מוקדמת
האם יש צורך לשלוח לכם את הרשימה של הציוד בדירה והציוד שלנו?
בברכת יום נעים,
שם מלא
סלולרי
אימייל
פרקי המדריך לחייל המשוחרר
- מדריך לחייל המשוחרר וההשתלבות באזרחות
- קופת חולים
- עולים וזכויות לאחר שחרור מהצבא
- עבודה וקריירה
- משרתי קבע
- מצב כלכלי גרוע
- מה מקבלים בשחרור
- כלכלת משפחה
- טיפול וסיוע נפשי-פסיכולוגי
- הכשרות, לימודים ופסיכומטרי
- דמי אבטלה
- החזרי מס
- ביטוחים ופנסיה
- בנקים
- טיפ לשוכרי דירה
- טיפ לפני תחילת עבודה
- התנהלות כלכלית ותקציב המשפחתי
- אודות כותבת המדריך