משרתי קבע, קיבלו בעת המעבר משירות חובה לשירות קבע את המשכורת האחרונה, המענק והפקדון כמו שהסברנו בלשונית למעלה שנקראת "מה מקבלים בשחרור" ומעבר לכך, כאשר הם מסיימים את שירות הקבע הם יקבלו את:
- (א) החסכון הפנסיוני שנחסך להם יחד עם הצבא (המעביד).
היום החסכונות של משרתי הקבע נמצאים בדרך כלל בחברת הביטוח הראל. לדוגמה, קרן הפנסיה עוברת לבעלותם של משוחררי שירות הקבע ומותר להם למשוך חלק הנקרא פיצויי הפיטורין.
עם זאת, אין זה מומלץ למשוך בצורה אוטומטית כי זה פוגע בפנסיה העתידית. רק אם ממש, אבל ממש חייבים אפשר לקבל מקרן הפנסיה הלוואה זולה מול סכום זה או למשוך את הפיצויים.
כספים שנמצאים בקרן הפנסיה זוכים לפטור ממס רווחי הון, הם מהווים מרכיב שמוזיל את עלות הביטוחים החשובים שנמצאים בקרן הפנסיה ועוד. לכן, חשוב מאוד להשאירם שם אלא אם אין לכם ברירה אחרת.
במקביל לקבלת הבעלות על קרן הפנסיה, תקבלו גם טפסים לצורך חישוב מס ההכנסה על הפיצויים. בטפסים אלה תידרשו לענות כיצד אתם מעוניינים לנהוג עם הפיצויים. מאחר ומדובר בתחום סבוך, העצה הכי טובה היא לפנות ליועצי מס מומחי פרישה ו/או לרואי חשבון מומחי פרישה שיוכלו להסביר לכם את כל האפשרויות העומדות לרשותכם וההשלכות מבחירתן.(ב) לחלק מאנשי הקבע, יש גם קרן השתלמות (עוד סוג של חסכון פנסיוני) ומותר למשוך אותה אחרי 6 שנים מיום תחילת ההפקדות בה. שימו לב: שזה שמותר לא אומר שכדאי או חובה למשוך.
הכספים בקרן השתלמות זוכים לפטור ממס רווחי הון וניתן לקבל מולם הלוואות זולות יחסית. - מעבר לכך למשרתי קבע יש גם ביטוחים שהוקמו עבורם כגון תאונות אישיות וביטוחי בריאות ועוד. לפעמים הביטוחים האלה יותר מהכרחיים ושווים מיליונים ולכן אין לבטל אותם מבלי להבין במה מדובר.
חשוב לבדוק האם אתם זקוקים להם ולהמשיך לשלם עליהם כדי לא לפגוע בזכויות הביטוחיות וההגנות שיש לכם. הפסקת תשלום על ביטוח מבטלת אותו תוך תקופה קצרה ויכולה לגרור נזקים לכם ולמשפחתכם. - למשתחררים רבים, יש קופת גמל שנפתחה להם בשנת 2016 מהמדינה. אם קופת הגמל לא נמשכה בעבר הרי שב 2021 היא כבר אמורה להיות עם כמה אלפי ₪ ומותר למשוך אותה, במיידי.
שימו לב גם כאן – זה שמותר למשוך, לא אומר שזה מה שכדאי לכם לעשות כרגע. מי שממתין עד גיל 21 לפני המשיכה גם יקבל בונוס של עוד 500 ₪ לחסכון.
כדי לגלות איפה נמצאת הקופה האמורה, הכי טוב זה לשאול את ההורים או להיכנס להר הכסף אתר שנדבר עליו בהמשך.
הנה מידע נוסף על קופת הגמל לילדים.
כדי לאסוף מידע על מה שקיים לכם מבחינת חסכונות וביטוחים ניתן להיכנס לקישורים מטה:
- אפשר למצוא את שמות החסכונות הפנסיונים והביטוחים שעשו לנו מהצבא על ידי הוצאת תלושי השכר וטופסי 106 ממערכת התשלומים והשכר הצבאית. הנה הקישור למערכת פרט הצבאית
- מומלץ להוציא מידע מהמסלקה הפנסיונית: (זה עולה 20 ₪). הנה מדריך מצולם איך להוציא מידע מהמסלקה הפנסיונית והסבר על המסלקה הפנסיונית.
- יש אפשרות למצוא חשבונות לא פעילים בבנקים, בחברות הביטוח ובבתי ההשקעות על ידי כניסה להר הכסף שהינו אתר חינמי לאיתור חסכונות פנסיוניים, פוליסות לביטוח חיים וחשבונות בנק.
- אפשר לקבל מידע על הביטוחים שיש לנו על ידי כניסה להר הביטוח – אתר חינמי לאיתור הביטוחים שקיימים לנו.
- כדי לברר מה האשראי והלוואות שיש לנו נכנסים למערכת נתוני אשראי חינמית שמאפשרת לכל אחד להירשם אליה ולהוציא על עצמו מידע למי הוא חייב וכמה עד 10 שנים אחורה.
את כל המידע שמצאתם, שמרו על מחשב ואז תוכלו להתייעץ לגבי המידע עם הגורמים הרלבנטים.
לגבי ביטוחים שיש לנו וחסכונות פנסיונים כדאי לשוחח עם בעלי רישיון מהתחום כמו סוכני ביטוח פנסיונים או יועצים פנסיונים.
חשוב לוודא שאנחנו מבוטחים לפחות במינימום בהתחלה ולא לבצע פעולות בתחום הזה בלי להתייעץ קודם כל, כל שינוי (ביטול, העברה, משיכה) עלול לפגוע בזכויות שכבר צברנו.
לגבי תלוש המשכורת אפשר להתייעץ עם מדור שכר ועם יועצי מס או רו"ח פרטיים. במידה ולא יודעים היכן למצוא בעלי מקצוע כאמור תיעזרו בהורים, בבני המשפחה המורחבת והמכרים. אנחנו גם נשמח לעזור ולהפנות אתכם לבעלי מקצוע ראויים מוזמנים לפנות אלינו.
פרקי המדריך לחייל המשוחרר
- מדריך לחייל המשוחרר וההשתלבות באזרחות
- קופת חולים
- עולים וזכויות לאחר שחרור מהצבא
- עבודה וקריירה
- משרתי קבע
- מצב כלכלי גרוע
- מה מקבלים בשחרור
- כלכלת משפחה
- טיפול וסיוע נפשי-פסיכולוגי
- הכשרות, לימודים ופסיכומטרי
- דמי אבטלה
- החזרי מס
- ביטוחים ופנסיה
- בנקים
- טיפ לשוכרי דירה
- טיפ לפני תחילת עבודה
- התנהלות כלכלית ותקציב המשפחתי
- אודות כותבת המדריך