במקור נועדו הפיקדונות המובנים (סטרקצ'רים בלעז) להוות אלטרנטיבת השקעה שתאפשר גם למשקיעים סולידיים, להשקיע את כספם בניירות ערך בעלי סיכון גבוה כמניות אך תוך כדי גידור הסיכון. הפיקדונות המובנים אמורים להיות בנויים, כך שמצד אחד לא יתאפשר להפסיד את קרן ההשקעה אך מצד שני אם הבורסה פורחת, שיתאפשר להינות לפחות מחלק מהעלייה (הסבר קצר על פיקדון מובנה).
אם כך נשמע שפיקדונות מובנים הם השקעה נהדרת חסרת סיכון – אז זהו, שלא!
התשואה מול הבטחת הקרן
נניח שמדובר בפיקדון מובנה שמבטיח להחזיר לנו את מלוא הקרן.
ונניח שאפשר לסמוך על הגוף שמבטיח לנו זאת.
לכן, אם לבסוף נקבל רק את הקרן המושקעת נומינאלית חזרה, הפסדנו את התשואה האלטרנטיבית ובמילים אחרות הפסדנו את מה שיכולנו להרוויח באפיקים סולידיים אחרים.
האם כל פיקדון מובנה הוא סולידי?
נתחיל מכך שאין הגדרה בחוק למה היא השקעה סולידית ואם תשאלו כמה אנשי מקצוע מעולם ההשקעות הפיננסיות, תופתעו לקבל תשובות שונות. ב-RDVC אנו מתמחים בתחום ההשקעות הסולידיות וההגדרה שלנו היא בכיוון המחמיר והזהיר (בית שמאי).
כך אנו מגדירים השקעה סולידית, השקעה בה מתקיימים כל התנאים הבאים:
- קיימת הבטחה כתובה.
- ההבטחה היא לשמירה על הקרן (הסכום שהבאתם מהבית) בתום תקופת ההשקעה.
- ההבטחה ניתנת על ידי חברה, מוסד או מדינה המדורגת בדירוג גבוה מאוד מחברת דירוג מוכרת ומוסמכת.
- ההשקעה נותחה ונמצאה כסולידית וכמתאימה למשקיע המסוים, על ידי יועץ השקעות מוסמך.
בכל פעם שמוסד פיננסי מציע לנו פיקדונות מובנים, עלינו לקרוא את "תנאי הפיקדון" בטרם נחליט האם להשקיע בהם.
אם אינכם מומחים בתחום הפיקדונות המובנים, תגלו מהר מאוד שהתנאים סבוכים ומורכבים ופעמים רבות לא נעשה שום מאמץ מצד הגוף המנפיק להשקיע בכתיבה שתהא ברורה למשקיע הפחות מנוסה. אף לאנשים מתחום הפיננסים קשה לפעמים להבין עד תום את התנאים ומשמעותם להשקעה.
לאחרונה, פורסמה כתבה בתקשורת על פיקדון מובנה ששווק כסולידי ובסופו של דבר בתום כ-3 שנים, המשקיעים הפסידו חלק מהקרן בחישוב נומינאלי. המשקיעים קיבלו פחות ממה שהביאו מהבית.
מצד שני אנו מכירים משקיעים שזכו לקבל תשואות של עשרות אחוזים מהפיקדונות המובנים. וכמובן שהיו לקוחות שקיבלו אחוזים בודדים על ההשקעה בפיקדונות המובנים. התשואה היתה נמוכה אך קצת יותר גבוהה מהריבית שהיו יכולים לקבל לו בחרו להשקיע בהשקעה סולידית אחרת לאותה תקופה.
סיכום ומסקנות על פקדונות מובנים
ישנם פיקדונות מובנים שיכולים להפסיד חלק מהקרן אל מול פיקדונות מובנים שמבטיחים את מלוא הקרן שהשקענו.
מכיוון שהגדרת השקעה סולידית אינה ברורה ומוגדרת באף מילון יכול לקרות מצב, בו אתם עלולים להשקיע בפיקדון מובנה עם סיכון גבוה ממה שמתאים לכם.
לכן, לפני שאתם משקיעים בפיקדון מובנה, שהינו מוצר מורכב, וודאו שיועץ השקעות אובייקטיבי המתמחה בסוג זה של השקעות, בודק את התנאים ומתרגם אותם עבורכם. כך תדעו לפני שהשקעתם, מה הסיכוי מול הסיכון וכן את כל היתרונות אבל גם את החסרונות וכמובן עד כמה אותו פיקדון מתאים לכם כמשקיעים.
לשאלות בנושא זה או נושאי השקעות ופנסיה אחרים, פנו עכשיו דרך הטופס בתחתית הדף.
מומלץ לפני ביצוע פעולות השקעה פיננסיות לפנות לייעוץ השקעות או ייעוץ פנסיוני.
אלא אם נכתב אחרת למעלה, המאמר נכתב על ידי רויטל דור-וילק, המספקת שרותי ייעוץ השקעות פרטי וייעוץ פנסיוני אובייקטיבי.