בתחילת 2016 נוסף למסלולי ההשקעה בקופות הגמל "מסלול תלוי גיל". מהו מסלול זה ובמה הוא שונה מהמסלולים שהיו עד היום, על כך במאמר זה.
מה הם מסלולי השקעה בקופות גמל
הרעיון הוא שכל אחד צריך לבחור בשיטה שלפיה ישקיעו את הכסף שהפקיד בקופת הגמל. לחוסכים שונים צרכים ורצונות שונים, החל מאלה שאין להם בעיה להשקיע את רוב הסכום במניות ועד אלה שיחפשו את ההשקעות הכי קרובות לסולידיות.
כדי לאפשר זאת, נוצרו "מסלולי השקעה" בקופות הגמל.
לכל קופת גמל יש מסלולים ייחודים לה, נביא כאן כמה דוגמאות למסלולים. ניתן למצוא הסבר על המסלול של קופת גמל באתר האינטרנט של הקופה או באתר גמל-נט המרכז את נתוני כל קופות הגמל.
מסלול השקעה מנייתי
מסלול השקעה מנייתי, הינו מסלול בו משקיעים את רוב הכספים במניות מתחומים שונים וכמובן שהשקעה כזו יכולה להיות תנודתית מאוד.
ישנן שנים שבהם ההשקעה תניב תשואות גבוהות, אבל ישנן שנים בהן שווי ההשקעה יכול לצנוח בעשרות אחוזים. דוגמה לכך ראינו בשנת 2008, כאשר חוסכים בקופות גמל עם מסלול מנייתי כאמור, ראו את החיסכון שלהן מצטמק ב 50% ואף יותר.
מסלול ההשקעה באגרות חוב ממשלתיות ישראליות
במסלול השקעה באגרות חוב ממשלתיות ישראליות, רוב הכספים בקופת הגמל יושקעו באגרות חוב שמדינת ישראל מנפיקה.
התשואות אמנם נמוכות יחסית – בוודאי בהשוואה למסלול מנייתי – אך ההשקעה מציעה הרבה פחות תנודתיות ואין הרבה הפתעות לרעה.
יש חוסכים שמעדיפים את השקט ואת הוודאות ולכן בוחרים במסלול זה.
מסלול השקעה כללי
רוב החוסכים נמצאים במסלול הכללי, על אף שמניסיון שלנו, רבים הנמצאים במסלול זה, כלל אינם מבינים במה מדובר.
בעבר בעת ההצטרפות לקופת גמל (ודרך אגב גם לקרן פנסיה), המסלול הכללי היה מסומן כברירת מחדל, כנראה שזו הסיבה לכך שרוב הציבור נמצא במסלול זה.
כיום ברירת המחדל היא מסלול תלוי גיל, עליו נדון בהמשך.
במסלול הכללי אנו נותנים למנהל ההשקעות, יד חופשית "Carte blanche" והוא יכול להשקיע את הכסף שהפקדנו בקופת הגמל כמיטב הבנתו יכולותיו וניסיונו המקצועי.
מסלולי ההשקעות הכלליים בקופות הגמל השונות נראים בדרך כלל כך:
- 30%-35% במניות
- 30%-35% באגרות חוב מכל מיני סוגים (לווא דווקא אגרות חוב של מדינת ישראל) כולל חברות בינוניות וקטנות.
- השאר יהיה במזומנים, פיקדונות ואגרות חוב של מדינת ישראל ואחרים.
המסלול הכללי הוא למעשה ערבוב של כל מיני השקעות ויש כאלה שהוא מתאים להם ויש כאלה שלא. כמו כן, מנהלי ההשקעות משנים מידי פעם את תמהיל ההשקעות מבלי לשאול או לידע את החוסכים באופן אישי.
המסלול הכללי יכול להיות מאוד תנודתי. במהלך השנים הטובות אפשר היה לראות בו תשואות של 5%-10% לשנה, אבל במשבר של 2008 ראינו איך המסלול הכללי הציג ירידות של 20%-30%.
מסלול השקעה תלוי גיל
זה מסלול השקעה חדש יחסית, שהינו "טייס אוטומטי" שמקטין את החשיפה למניות ככל שגיל החוסך עולה.
הערה: מסלול השקעה תלוי גיל מכונה לפעמים כ-"מודל הצ'יליאני". זהו מודל שיושם לראשונה בצ'ילה של שנות השמונים על החסכונות הפנסיונים ורמת הסיכון בהשקעות בו הולכת ויורדת עם עליית הגיל.
הרעיון בגישה זו הוא, שאם החוסך צעיר, הוא יכול להרשות לעצמו להשקיע שיעור גבוה במניות וכך להינות מתשואות גבוהות אפשריות. במקרה הכי גרוע, גם אם יש משבר בשוק ההון, יהיו לו מספיק שנים להמתין בתקווה שמחירי המניות יחזרו לעצמם, לפני פרישתו לגמלאות.
אם לעומת זאת, החוסך מבוגר וקרוב לפרישה, מאמינים שעדיף שלא יסתכן ולכן עליו להקטין את החשיפה למניות.
משרד האוצר קבע שמעתה והלאה "מסלול תלוי גיל" יהיה מסלול ברירת המחדל לכל מי שמצטרף לקופת גמל.
במסלול תלוי גיל, ישנן 3 תתי מסלולי השקעה שהחוסך יועבר ביניהם בהתאם לגילו ובאופן אוטומטי:
1. מסלול השקעה עד גיל 50 – יהיה המסלול הכי תנודתי
2. מסלול השקעה מגיל 50 עד 60
3. מסלול השקעה מגיל 60 – המסלול הפחות תנודתי לעומת השניים הראשונים
בעיקרון במסלול הראשון אחוז המניות וניירות הערך הסחירים האחרים הוא הגבוה ביותר. במסלול השני, אחוז המניות וניירות הערך הסחירים האחרים יורד ובמסלול לבני 60 ומעלה היקף ההשקעות במניות וניירות ערך אחרים יהיה נמוך יחסית למסלולים הראשון והשני.
משרד האוצר מאפשר לחברת הביטוח או בית ההשקעות שמנהלים את קופות הגמל להחליט מה אחוז המניות והרכב ההשקעות המתאים לכל גיל בכל מסלול תלוי גיל.
לכן, בדומה למצב במסלול הכללי, מנהלי השקעות יקבעו כיצד להשקיע את כספנו. ההבדל בין שלושת המסלולים לגילאים השונים, הוא ההנחיה של משרד האוצר, לדאוג שהמסלול לבני 60 ומעלה יהיה הפחות מסוכן לעומת המסלול של גילאי 50 עד 60 והמסלול לגיל 50 ומטה.
לא קיימת הנחיה מפורטת לגבי מה צריכה להיות מידת הסיכון בכל מסלול.
פירוט ההרכב המדויק של כל תת מסלול, יופיע באתר של חברת הביטוח / בית ההשקעות שמנהלים את קופת גמל וכן בגמל נט.
בחירת מסלול השקעות בקופת גמל
ב 2008 (שנת משבר בשוק המניות בעולם) הבינו שיש בעיה, כי חוסכים רבים חסכו דרך המסלול הכללי שהיה מסלול ברירת המחדל והם ספגו ירידות חדות.
המדינה ביקשה מחברות הביטוח ובתי ההשקעות לפנות לכל החוסכים בקופות הגמל במסלול הכללי ולבקש מהם לבחור אקטיבית במסלול השקעה. כך, אפשר יהיה להבטיח שהחוסך יבחר מסלול שבאמת מתאים לו ולצרכיו.
למי שרוצה להרחיב בנוגע להנחיות המדינה, הנה קישור לחוזר בנושא שהוציא משרד האוצר.
חשוב לדעת ולזכור, שאנו מתבקשים לבחור מסלול השקעה פעם אחת בלבד וזה קורה בזמן ההצטרפות לקופת הגמל. עם זאת, אנו יכולים לשנות את המסלול בכל פעם שנרצה.
לא רק שלכל חוסך יש צרכים ורצונות שונים לגבי מסלולי ההשקעה, הם גם עשויים להשתנות לאורך השנים. לכן חשוב לשקול באיזה מסלול להימצא לא רק בהצטרפות, אלא גם מעת לעת.
מותר לכל אחד לבחור כל מסלול שיראה לו ללא קשר לגילו.
היום יותר מתמיד, קל לשנות את מסלול ההשקעה בקופת הגמל. ניתן לבצע את השינוי באמצעות אתר האינטרנט של חברת הביטוח ו/או בית ההשקעות דרכם יש לכם קופת גמל.
מומלץ לפני ההחלטה על השקעה בקופות גמל ובחירת מסלול להיוועץ עם יועצים פנסיונים או סוכני ביטוח/משווקים.
לשאלות בנושא זה או נושאי השקעות ופנסיה אחרים, פנו עכשיו דרך הטופס בתחתית הדף.
מומלץ לפני ביצוע פעולות השקעה פיננסיות לפנות לייעוץ השקעות או ייעוץ פנסיוני.
אלא אם נכתב אחרת למעלה, המאמר נכתב על ידי רויטל דור-וילק, המספקת שרותי ייעוץ השקעות פרטי וייעוץ פנסיוני אובייקטיבי.