- אפריל 17, 2022
עד לפני כמה שנים, אם לא היינו בטוחים היכן יש לנו כספים, חיסכון פנסיוני וכיוצ"ב, היינו די אבודים. כדי למצוא את המידע, היינו צריכים לנסח פנייה נפרדת לכל אחד מהבנקים, בתי השקעות, חברות הביטוח והחברות המנהלות של קרנות הפנסיה. מניסיון, מדובר בהשקעת זמן ומאמצים של שבועות ארוכים ואף חודשים. לפני כעשר שנים התחלנו להינות מפירות מהפכת מידע שהנהיגה מדינת ישראל.
הודות למדינה, הוקמו אתרים מהם ניתן לקבל מידע אישי, פיננסי ופנסיוני.
אתרים עיקריים מהם ניתן לקבל מידע פיננסי או פנסיוני
המסלקה הפנסיונית
המסלקה הפנסיונית פתוחה לכל אזרח ישראלי ובתשלום צנוע יחסית של 20 ₪ (נכון לתחילת 2022) אנחנו מקבלים מידע על החיסכון הפנסיוני שלנו.
כך למשל, באמצעות המסלקה נוכל לראות היכן נמצאים ביטוחי המנהלים שלנו, באיזה חברות נמצאות קרנות הפנסיה שלנו, היכן קופות הגמל וקרנות ההשתלמות. המסלקה גם תציין לגבי כל מוצר פנסיוני המופיע בה' מהו סכום הכספים שנצבר בו, מהם דמי הניהול הנגבים בו, האם קיימות בו הפקדות חודשיות ומהו היקפם, מהם מסלולי ההשקעה במוצר וכן תינתן הערכה של הקצבה שצפויה לנו בפנסיה.
המסלקה הפנסיונית, מאפשרת לבצע שינויים מסוימים בחלק מהמוצרים וקיימות בה גם תוכניות עתידיות, שיאפשרו שליטה מלאה באותם מוצרים כולל הצטרפות, שינוי הפקדות, העברת כספים ממוצר למוצר ומשיכות.
חשוב לשים לב, שהמידע שהמסלקה מספקת נשמר אצלה לתקופה קצרה מאוד ולכן חשוב לעקוב אחר קבלת התשובות מדי יום וברגע שמגיע המידע יש לשמור אותו אצלכם לפני שימחק.
כמו כן, יש לשים לב שהמידע המופיע במסלקה הוא רק עבור מוצרים פנסיונים והוא מעודכן באמצעות המידע ששולחות חברות הביטוח ובתי ההשקעות. לכן, אם חברת הביטוח או בית ההשקעות לא שלחה מידע על מוצר פנסיוני שיש לכם, הוא לא יופיע במסלקה. מוצרים פנסיונים הם רק כאלה המוגדרים על פי חוק ככאלה. לכן, יתכן שיש לכם מוצרים שקיימים בחברת ביטוח או בבית השקעות אך הם לא נחשבים למוצרים פנסיונים ולכן לא יכללו במידע מהמסלקה.
שירות נוסף חשוב וחינמי, שהמסלקה מספקת, עוזר לנו בעת מעבר מקום עבודה. כדי שהמעסיק החדש ידע האם יש לכם חסכון פנסיוני פעיל, ניתן למשוך את המידע על ידי מילוי בקשת מידע עבור מעסיק על מוצרים פנסיונים פעילים של עובדים חדשים.
מעבר עבודה נחשב לזמן מתאים לעצור ולבדוק האם נכון להמשיך ולהפקיד באותם חסכונות פנסיונים שהיו לכם עד אותה עת. אחת מהאפשרויות לבצע בדיקה כאמור היא באמצעות קבלת ייעוץ פנסיוני.
הר הכסף
מדינת ישראל הקימה עבורינו את האתר הנקרא הר הכסף.
הר הכסף מאפשר לנו להקליד את תעודת הזהות ולגלות היכן יש על שמנו סכומי כסף. הר הכסף יציג לנו את שמות הבנקים, חברות הביטוח ובתי ההשקעות בהם יש לנו סכומים. מעבר לשמות הגופים הפיננסים נקבל גם את כתובתם ומספר הטלפון.
הר הכסף מאפשר לקבל מידע גם על אנשים שנפטרו.
השירות באמצעות הר הכסף הוא חינמי.
אין באתר הר הכסף מידע על היקף הסכומים הקיימים לנו, האפשרות לקבל מידע באמצעות הר הכסף מוגבלת ל-10 פעמים לכל תעודת זהות, אז חשוב לזכור לא להשתמש באפשרות זו ללא הגבלה.
הר הביטוח
הר הביטוח מאפשר לנו לקבל מידע לגבי הביטוחים שיש על שמנו ואף לקבל היסטוריית תביעות.
ניתן למצוא בו מידע לגבי ביטוחי אובדן כושר עבודה, ביטוחי חיים, ביטוחי נכות, ביטוחי בריאות פרטיים, ביטוחי מחלות קשות, ביטוחי סיעוד ועוד.
כמו כן יוצגו עבורינו גם ביטוחים אלמנטריים כמו דירה, רכב וכיוצ"ב.
חשוב להבין שהר הביטוח מעודכן באמצעות המידע ששולחות חברות הביטוח. לכן, אם חברת הביטוח לא שלחה מידע על ביטוח שיש לכם, הוא לא יופיע בתוצאות שקבלתם.
ביטוח לאומי
לביטוח הלאומי אתר מעולה שכדאי להירשם אליו.
דרך האתר ניתן לקבל מידע רב כולל פירוט התשלומים שבצעתם כולל מידע היסטורי, היקף החובות שיש לכם למוסד לביטוח הלאומי – במידה וקיימים, פירוט הקצבאות שאתם מקבלים, פירוט תגמולי מילואים ועוד.
ניתן לשלוח ולקבל מכתבים, מסמכים ואישורים שונים.
ניתן גם לקבל אישור על חברות בקופת החולים ואף לעבור מקופת חולים לאחרת דרך האתר.
אתרי חברות הביטוח ובתי ההשקעות
לרוב חברות הביטוח ובתי ההשקעות אתרי אינטרנט שניתן להירשם אליהם. הרישום מאפשר לנו לבדוק את ההפקדות, את דמי הניהול ופרטים רבים נוספים בהתאם למוצרים שיש לנו דרכם.
באתרי חברות הביטוח נוכל להשיג דו"חות רבעוניים ושנתיים של החסכונות הפנסיונים, מכתבים ששלחה לנו חברת הביטוח באשר לשינויים שבוצעו, תנאים כללים של הפוליסות שעל שמנו, דף פרטי ביטוח עדכני עבור כל פוליסה וצילום של טופסי ההצטרפות והצהרת הבריאות שמילאנו.
בנוסף, ניתן לקבל מידע על פוליסות חסכון וקופת גמל לפי תיקון 190 שעל שמנו. בבתי ההשקעות ניתן לקבל מידע על התיק המנוהל, על החסכונות הפנסיונים, על קופת גמל להשקעה וקופת גמל לילד ועוד.
סיכום
למשקיעים הישראלים קיימות מערכות רבות דרכן אפשר לקבל בקלות יחסית, מידע על המקורות הפיננסים והפנסיונים שהם צברו.
חלק מהמערכות הן חינמיות וחלקן מאפשר קבלת המידע תמורת תשלום מסוים. המקורות שסקרנו מעלה כוללים את המסלקה הפנסיונית, הר הביטוח, הר הכסף, אתר הביטוח הלאומי ואתרי חברות הביטוח ובתי ההשקעות והם רק חלק קטן מהאפשרויות.
נשים לב, שכדי להצליב מידע ולמצוא את כל המקורות כדאי גם לבחון את האתר הממשלתי המספק מידע אישי, מנוע הזכויות הלאומי, תלושי המשכורת, מסמכי 106 לאורך שנות העבודה, הוראות הקבע בחשבון הבנק ובכרטיסי האשראי.
מעבר לכך, כדאי לוודא בהתאם לרלבנטיות למצבנו הבריאותי, שאנחנו מקבלים את מירב הזכויות מכלל המשרדים הממשלתיים כולל משרד הבריאות, רשות המיסים, משרד הבינוי, משרד הביטחון, משרד העליה והקליטה ועוד.
יש לבדוק האם קיימות לנו השקעות אלטרנטיביות מחוץ למוסדות הפיננסים הרגילים בארץ וכמובן האם יש לנו השקעות בחו"ל.
כמו כן, במידה ויש לנו מצב רפואי חמור יתכן ונהיה זכאים לפיצוי על פי חוק מסוים ולשם כך, חשוב להיעזר בעורכות דין מהתחום המתאים בין אם מדובר בעורכות דין מתחום הנזיקין, דיני העבודה, המקרקעין או דיני המשפחה.
לעיתים, יש צורך בפנייה לבעלות מקצוע מתחום המיסים בארץ ובחו"ל כולל רואות חשבון, יועצות מס ועורכות דין שיסייעו לנו למצות את זכויותינו ולשלם מס אופטימלי. איסוף המידע יאפשר לנו גם לערוך צוואה המתייחסת לכלל הכספים. נוסיף כי מעבר לכל האמור מעלה, בכוונת המדינה להסדיר את הנושא הנקרא שירות מתן מידע פיננסי באמצעות נותני שירות. הרעיון שיהיו בעלי רישיון שיוכלו לאסוף עבורכם חלק גדול מהמידע תמורת תשלום.
בכל מקרה, מיפוי המקורות הפיננסים והפנסיונים הוא נדבך חשוב ועיקרי בבואנו לתכנן את הפנסיה ואת הפרישה. שליטה במידע תאפשר לנו היערכות נכונה לשלבי החיים השונים.
קטע ווידאו על מהפכת המידע מהרצאה
מומלץ לפני ביצוע פעולות השקעה פיננסיות לפנות לייעוץ השקעות או ייעוץ פנסיוני.
התשובות נכתבו על ידי רויטל דור-וילק, המספקת שרותי ייעוץ השקעות פרטי וייעוץ פנסיוני אובייקטיבי.